Bada själv eller på salongen..?


Varför är det så viktigt att hunden är nybadad när den ska klippas?

När pälsen är ren separeras stråna och får rätt struktur. Föningen gör så att pälsen blir rak och reser sig från huden. Detta möjliggör ett jämt resultat vid klippning!  När pälsen är smutsig är ståna liggande, man får inte med alla stråna och resultatet blir aldrig helt jämt. Det är viktigt för oss att bespara skär och saxar, dessa känsliga verktyg slits ut av att klippa igenom smuts och grus. 

Ska jag bada hunden hemma eller på salongen?

Vi erbjuder båda delar med viss prisskillnad så det går alldeles utmärkt att bada hunden hemma. Om du väljer att bada hunden själv så ska hunden vara nybadad och fönad torr, helst samma dag eller dagen innan besöket.


Så här ska hunden badas och fönas 

Verktyg du bör ha är en karda, kam och eventuellt en tovutredare. Börja med att karda och sedan kamma igenom hunden, inga tovor får finnas kvar! Eventuella tovor eller döda pälsrester kan orsaka att pälsen blir ännu värre och filtar ihop sig efter badet då schampot fastnar i tovorna. Är din hund så pass tovig att du inte kan reda ut det avråder vi starkt från att du badar den. Detta gör vi i så fall på salongen där vi först klipper ner hunden, sedan badar den och sedan klipper den jämn efter badet. 

Börja med att blöta hunden ordentligt överallt, tänk på att det tar det tid för vattnet att tränga in i pälsen så du bör ha munstycket inställt på högt tryck samt lägga det intill hundens päls så att vattnet kommer ner till bottnen. Använd rikligt med schampo och schamponera hela hunden noga, särskilt tassar och ansikte. Använder du balsam kan det vara bra att låta det verka ett par minuter innan du sköljer ur. Var noga med sköljningen, det samlas lätt schamporester i armveck och mellan bakbenen. Krama ur hunden för hand och handdukstorka den. 

Har du en lockig ras som pudel eller bischon frisé ska du inte gnugga in schampot utan istället krama in det, och på samma sätt med handduken. Annars riskerar du att pälsen blir filtig.  

Det är viktigt att hunden blir fönad torr (inte självtorkar) inför klippning och helst när du badar hunden mellan klippningarna också. Detta minskar risken för att pälsen tovar sig snabbt igen, och är viktigt för klipp resultatet. Du fönar till dess att du kan se att hunden är torr ner till huden överallt (med en vanlig handfön kan detta ta 30 minuter eller mer för en liten långhårig hund) och pälsen ska bli så rak så möjligt. Använd en karda under tiden du fönar så torkar hunden fortare samt blir fluffig och fin i pälsen. 


 Ska alla hundar vara nybadade?

Nej, undantaget är rasen pumi som enligt standard ska klippas i sin naturligt lockiga päls, men ska ändå vara ren i pälsen. Denna ras ska inte fönas helt torr utan kan med fördel självtorka. 

Vid trimning (när man plockar/rycker pälsen på strävhåriga raser) så ska hunden inte vara badad på en vecka innan och man bör även vänta en vecka efter trimning. Det går dock bra att bada benhår, skägg och fanor som skall klippas. Mer om detta under behandlingar